Torekällbergets Krukmakeri 1969-
Torekällbergets Friluftsmuseum i Södertälje handlar om Södertäljes historia i mitten på 1800-talet. I staden finns affärer, hantverkare och kaféer, ibland är det marknad på torget. I ett 1700-talshus ligger Torekällbergets Krukmakeri, det ägs av Södertälje Kommun och har hyrts ut till olika keramiker och krukmakare genom åren.
Först ut var Keh Haber och Alarik Kinnunen. De var verksamma där under perioden 1969-85, därefter tog Dan Grip över. När Grip slutade 2003 övertogs lokalerna av Elin Björkdahl och Berit Karlsson och från 2009 var det Miriam Axelsson och Helena Rygran som drev verksamheten. Rygran lämnar verkstaden vid årsskiftet 2010-11, strax därefter lämnar även Miriam. Krukmakeriet står sedan tomt fram till 2013 då Rygran efter föräldraledighet återkommer till Torekällberget. Verksamheten återupptas och fortsätter sedan i Rygrans regi fram till årsskiftet 2015-16 då hon överlämnar krukmakeriet till en nybildad ekonomisk förening. Helena Rygran Angelbro återfinns sedan dess i Högbo utanför Sala där hon fortsätter som keramiker i egen verkstad.
De enda som använde "Torekällberget" tillsammans med sin signatur, var Keh Haber och Alarik Kinnunen. Haber signerade sina föremål "KEH Torekällberget Södertälje" och Alarik Kinnunen använde sig av signaturen "Alarik Torekällberget".
Exempel på signaturer

Keh Haber Alarik Kinnunen Dan Grip Elin Björkdahl Miriam Axelsson
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012