Torolf Engström 1909-1987

Ernst Torolf Agnar Engström, skulptör född i Kungsholm Stockholm den 10 april 1909, son till civilingenjör Dag Agnar Engström och Eva f. Lindahl, fr.o.m. 1946 gift med Inge Rosenfeld.
Torolf började skulptera som 18 åring och först året efter påbörjades studier vid Tekniska skolan i Stockholm. Han fortsatte med anatomistudier vid Karolinska Institutet innan han 1929 reste till Belgien och Holland för studier hos bl.a. Cornet och Despiau. Hans skulpturala studier gjordes främst på egen hand vid denna tid och han var därför att betrakta som autodidakt.
Torolf Engström
I början av 1930-talet reste han till München i Tyskland för studier, därefter vidare till Köpenhamn och London innan han på 1940-talet avslutade sina skulpturstudier i Schweiz.
Torolf gjorde sin debututställning hos "De Unga" i Stockholm 1943 men var redan på 1930-talet medlem och deltagare i Sveriges Allmänna Konstförenings salonger. Han har därutöver deltagit vid utställningar i Göteborg och Borås m.fl.
Torolf är kanske mest uppmärksammad för sina namngivna barnporträtt, men har även skapat flera fasadutsmyckningar, reliefer och statyer i trä, sten och järn. En del finns i kyrkor andra i offentliga miljöer. Några som kan nämnas är dopfunten i Alfta Kyrka, Livbåten i Danderyd, arkad- och altarreliefer i Karlskoga och Borås, Säcklöpning i Falköping o.s.v.
Torolf har även gjort emaljmålningar, byster i gips och terrakotta, statyetter, reliefer och småskulpturer i brons, lergods och mässing. Han finns representerad på Nationalmuseum och Borås museum. Hans föremål signerades "Torolf E". Torolf Engström avled i Stockholm den 11 november 1987. 
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012