Tyra Lundgren 1897-1979

Tyra Carolina Lundgren, keramiker, skulptris, målarinna, författare, glas- och textilkonstnär, född i Stockholm den 9 januari 1897, dotter till professor John Lundgren och Edith Åberg. Efter avslutad skolgång 1914 sökte Tyra in på Tekniska Skolan i Stockholm och efter fyra år på Tekniska fortsatte hon på Konsthögskolan fram till 1922. Under tiden på Konsthögskolan fick Tyra även möjlighet att studera vid Anton Hanaks Skulpturskola i Wien och för André Lohte i Paris. Hennes intresse för konsthantverk gjorde att hon stannade kvar i Paris med avbrott för en treårig studieresa till Italien 1927. Tyra återvände till Paris 1930 och öppnade där en egen ateljé. Under perioden 1934-39 hade hon också uppdrag för Sevres Porslinsfabrik och från 1937 för Venini i Murano. Hon var även kopplad till Arabia Porslinsfabrik i Finland under olika perioder 1924-37 och anställd som konstnärlig ledare vid Rörstrand 1929-30.

Tyra Lundgren.  Foto: Jan de Meyere
Bildkälla: Stockholms Stadsmuseum
Vid krigsutbrottet 1939 återvänder Tyra hem till Sverige och har från 1941 uppdrag för både Gustavsbergs Porslinsfabrik och Kosta Glasbruk. Hennes ateljé är vid denna tid förlagd till Gustavsberg. Tyra arbetade främst som frilanskonstnär och är kanske mest känd för sina fågelfiguriner. Men hon gjorde även reliefer, en del för offentlig miljö, samt figuriner, textilier och målningar. Hon gjorde dessutom en kollektion för Arabia till världsutställningen i Paris 1937 och formgav glas för Venini Murano i Italien. Tyra skrev också flera böcker, bl.a. "Lera och Eld, en keramisk vagabondage i Europa" 1946.
Tyra arbetar för Gustavsberg fram till 1951, då lämnar hon fabriken för att öppna en egen ateljé i Stockholm och på Gotland. Där arbetar hon sedan till början av 1970-talet och under den senare delen endast med textil, måleri och som författare. Tyra slutade med Keramiken i mitten av 1960-talet.
Tyra Lundgren kring 1960
Tyra har under sin tid i Sverige, även arbetat för Rejmyre och Riihimäki Glasbruk i Finland samt den tyska porslinsfabriken Moser. Hon gjorde även några få experimentarbeten för St. Eriks Lervarufabrik på 1920-talet. Bland hennes mest kända arbeten kan bl.a. nämnas stengodsreliefen "Livets rikedom" för Borås krematorium, "Svensk Kvinnokavalkad" för Högre Allmänna Läroverket i Stockholm, fondreliefen "Det eviga" för Wieselgrenska Skolan i Helsingborg, stengodsreliefen "Älvens Historia" för Nämforsens kraftverk och "Solflickan" för Borgholms Lassarett. 
Tyra har haft separatutställningar på NK i Stockholm vid flera tillfällen, på Svensk-Franska Konstgalleriet och Galleri Blanche i Stockholm m.fl. Hon har dessutom deltagit vid flertalet samlingsutställningar i bl.a. Canada, Stockholm, Helsingfors, Milano, Paris, London, Mexico och San Francisco. Hennes konst finns representerad på Nationalmuseum, Victoria and Albert Museum i London, Kulturhistoriska Museet i Lund samt en rad andra museer i både Sverige och utomlands.
Tyra Lundgren avled i Stockholm den 20 november 1979, 82 år gammal. Hennes föremål signerades "Tyra Lundgren" vid Arabia och på måleri, "TL" vid Rörstrand och "Tyra Lundgren" i cirkelform på Gustavsberg. Fler varianter kan naturligtvis förekomma.
Exempel på signaturer och stämpel

              
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012