Victor Hägerstrand 1882-1962
Victor Hägerstrand föddes i Hovmantorp den 15 januari 1882. Han var barn nummer fyra, av fem, till den då 55-årige hattmakaren och skräddaren Joel Hägerstrand och hans hustru Ingrid Kristina Johansdotter. Victor fick redan som 12-åring intresse för konst och måleri. Istället för att söka sig till någon konstskola satsade han på konstindustrin och inom keramiken blev han ett aktat namn. Han fick sin första utbildning i landskapsmålning av den ambulerande konstläraren Major Sahlström, och i konsten att teckna fick han hjälp av Professor Ekvall.
På tidiga 1900-talet var han bosatt i Kalmar där han bl.a. umgicks med den mycket välbekante träsnidaren "Döderhultaren". Vid denna tid arbetade han också som konstnär och dekoratör vid Oskarshamns och Norrköpings Kakelfabriker, men tvingades till avbrott 1918 då han som så många andra vid denna tid, drabbades av Spanska Sjukan.
1922 flyttar familjen Hägerstrand till Norra Stigen 5 i Örebro och samma år börjar Victor att arbeta vid AB Lerindustri. Där övertog han den konstnärliga delen av fabrikens produktion efter de avskedade danska konstnärerna. Han gjorde även en del skisser och dekorationsritningar till kakelugnar. Victor lämnade fabriken i samband med konkursen 1925.
Victor Hägerstrand firar sin 75-årdag 1957. Foto: Knut Borg.
Hägerstrand var främst målare och gjorde flera dekorationer till kyrkor och offentliga platser, även under den tid han arbetade vid AB Lerindustri. Han gjorde bl.a. tre monumentalmålningar till Örebro Missionsförening och Filadelfiaförsamlingen på uppdrag av missionsföreningens redaktör Algot Ahlbäck och kontorschef Carl Nilsson. Den första var en komposition med motiv från Indien, Kina, Kongo och Brasilien. Den andra var en målning av Sverige i miniatyr och den tredje en avbildning av John Bunyans "Kristens Resa". Den sistnämnda målningen betraktar Hägerstrand som ett av hans roligaste arbeten, en målning han också var mycket stolt över.
Stadsmotiven från Örebro är annars hans mest kända arbeten och motiven är ofta hämtade från Svartån och gamla söder. Enligt egna uppgifter har han målat 250 sådana akvareller, de flesta inköptes av Örebro Stad för placering i tjänstelokaler på Rådhuset och Nämndhuset. Men Victor var också en duktig keramiker och dekorationsmålare. Vid Göteborgsutställningen 1923 fick han den högsta utmärkelsen för sin keramik, och i Linköping och Oskarshamn fick fick han guldmedaljer för sin bildkonst och sitt dekorarbete på keramik. Han har även haft separatutställningar, bl.a. på Westlings Bokhandel i Örebro.
Victor var inte så noga med att signera sin keramik, vilket innebär att en stor del av hans produktion kommer att förbli anonym. Signerade föremål bär naturligt nog signaturen "V. Hägerstrand" eller "V.H." och i många fall även årtalet. I Prins Eugéns hem på Waldemarsudde fanns 12 st blomkalkar samt ett rökbord med keramikinlägg signerade av Hägerstrand, dessa föremål finns tyvärr inte kvar. De sista åren ägnade Victor en stor del av sin tid till konstteori och resor. Under en tremånadersperiod reste han bl.a. mer än 100 mil med tåg för att genomföra dessa konst- och resestudier. Victor Hägerstrand flyttar slutligen till Hägersten där han avlider 1962, 80 år gammal.
Fat av Victor Hägerstrand, tillverkat vid AB Lerindustri och daterat 1922.  Foto: Lana Molberg
Ytterligare föremål av Victor Hägerstrand tillverkade i Oskarshamn, Norrköping och Örebro.   Bildkälla: Agneta Hägerstrand.
Enligt egen utsago så målade Victor Hägerstrand ca 250 akvareller med Örebromotiv. Här en bild från Kyrkogårdsgatan i Örebro 1928

Mer information på sidan om AB Lerindustri

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012