Wiggo Johansson 1906-1985

Johan Wiggo Johansson var förutom formsnickare, träsnidare och ritare, även keramiker och sedermera tjänsteman på Höganäsbolaget dit han kom 1928. Han föddes i det lilla gruvsamhället Hyllinge strax utanför Västra Broby den 5 februari 1906 och gifte sig med Gunda Altéa i december 1932.

Wiggo är sannolikt mest känd för sina träsniderier. Två av hans altarprydnader återfinns i Bjuvs Kyrka och i Hyllinge småkyrka hänger ett krucifix som visar Jesus klädd i arbetskläder. I Esarps kyrka har han återskapat den saknade aposteln Johannes på predikstolen. 

Men Wiggo Johansson har även fått uppmärksamhet för sina magra och seniga träfigurer, samt för de keramikskulpturer han skapade. I ett Japanskt museum finns t. ex. flera av Wiggos träfigurer utställda, detta beroende på att en japansk professor på besök fattat tycke och tagit med några av dem hem. Wiggo har även skrivit en självbiografisk bok om sin födelseort Hyllinge och de människor som bodde där.
Wiggo Johansson avled i Höganäs den 7 juni 1985 och hans änka Gunda Altéa i Höganäs 2006. Wiggo signerade sina objekt "Wiggo Johansson" eller bara "Wiggo".

Aposteln Johannes, skulpterad av Lena Ackling, skuren av Wiggo Johansson. Bild och textmaterial: Arne Johansson

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012