William Marklund 1912-1998

Oskar William Marklund, skulptör, född i Gideå, Västernorrlands län den 20 juni 1912, son till bagaren Hjalmar Marklund och Beda Larsson, från 1951 gift med Dagmar Margaretha Stefansdotter-Sandrén. William började som möbelsnickare men kom till Konsthögskolan där han var elev under åren 1939-45. William ägnade sig främst åt skulpterande i trä och har bl.a. utfört en serie Lappfigurer. Det var just Lapparnas och Samefolkets liv som gav honom inspiration till sitt skapande. Han har även utfört en del reliefer i trä och järn samt några arbeten i granit och terrakotta.
William har deltagit vid utställningar tillsammans med Sveriges Allmänna Konstförening, en vandringsutställning i Båstad. Han har också tillsammans med brodern Rune Hagman och Gösta Fougstedt deltagit vid en utställning i Sollefteå 1953. Bland hans arbeten kan nämnas en fris till Folkets Hus i Malmö bestående av 18 reliefer som skildrar arbetsliv inom industri och hantverk. Vidare en relief för ett byggföretag i Sundsvall, en trärelief med arbetsmotivet "Timmerflottare" till Telegrafhuset i Sollefteå, för LO-skolan på Runö en relief "Träarbetare", för Stadshuset i Kumla en järnrelief och i Gubbängen utanför Stockholm finns hans "Barngrupp" i granit. Han finns även representerad i Aspuddens Konstskola med skulpturen "Lapp" i terrakotta.

Den 20 januari 1998 avled Wiliam Marklund i sitt hem i Ljusnedal. Han signerade sin konst med hela namnet "William Marklund"

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012