Dagny Zachrisson 1923-2014

Dagny Zachrisson född 1923, gift med Stig Zachrisson, utbildad vid Tekniska Skolan i Stockholm och i viss mån även hos Törngren i Falkenberg. Efter utbildningen 1964 öppnar paret Zachrisson verkstad på Paradisgatan i Göteborg under namnet Christina Keramik (döpt efter dottern Christina) och under den inledande perioden tillverkades bruksgods, prydnadsgods och barnfiguriner i snabb takt.
Företaget missköttes av Stig på många plan, det var främst efter det att figurerna (som från början var Dagnys originaldesign) började tillverkas av flera anställda och i förlängningen förvanskades genom att de t.ex. blandade olika figurer, en kropp med ett annat huvud, som Dagny inte längre ville sätta sin signatur på alstren. Därför bär många av föremålen från Christina Keramik andra signaturer än Dagnys, bl.a. signaturen B.O, som står för Birgitta Olsson, en av de anställda vid Christina Keramik. 
Dagny fick så småningom nog av både Stig och masstillverkningen och startade därefter sin egen firma i vilken hon började tillverka sina originalalster; alla vackra fåglar, får, hästar, märgelhålor, jöklar och tomtar. Dessa kom endast till med hennes händer i leran och är de verk hon helst vill bli ihågkommen för. Hon målade även akvareller och teckningar i blyerts och finns representerad på Nationalmuseum, flera av landstingets institutioner och hos en mängd privatpersoner.
Dagny har hela tiden, fram till sin död sommaren 2014, bott i Masthugget i Göteborg. Efter pensionen flyttade hon verkstaden till sommarhuset i Falkenberg och där fortsatte verksamheten under ytterligare några år, tills ryggen blev för dålig och synen drastiskt försämrades. Dagny har haft utställningar i egen verkstad, samt på gallerier och konsthallar. Föremålen signerades "D.Z." eller "DagnyZ".

Stort tack till Malin Hammar (barnbarn till Dagny Zachrisson) för ovanstående bilder och all information.

Exempel på skål med signatur Christina Keramik

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012