Zenia Marcinkowska-Larsson 1922-2007

Zenia Sjajna Marcinkowska-Larsson, skulptris, född i Lodz Polen den 2 april 1922, dotter till frisör Wowsza Marcinkowski och Perla Wolek. Zenia som var Polsk judinna, blev under kriget tvångsförflyttad till det Tyska koncentrationslägret i Belsen-Belsen, men befriades 1945 då de allierade styrkorna intog staden. Tack vare Raul Wallenberg och Röda Korsets vita bussar, kunde hon samma år transporteras till Stockholm. 1947 fick Zenia plats på Konstfackskolan och där studerade hon skulptur fram till 1952. Under samma period gör hon två studieresor till Danmark och 1950 gifter hon sig med ingenjör Per-Axel Larsson.
Zenia arbetade främst i trä, terrakotta, gips och sten. Hennes figurer ger ofta intryck av att vara primitivt utförda och blir därmed opersonliga i sina drag. Däremot visar Zenias modellstudier och porträtt en lugn och statisk form. Ett par av hennes verk som bör nämnas, är "Vandraren" som utfördes till minneslunden i Falun och Träskulpturen "Ensam" till Folkskolsdirektionen i Bromma. 

Zenia deltog vid Sveriges Allmänna Konstförenings utställningar vid flera tillfällen, på Liljevalchs Salonger i Stockholm två gånger, Norrviken i Båstad och på Konstsalong Rålambshof i Stockholm. Zenia avled som änka i Hässelby den 4 september 2007.

Bilden på bysten "Anna" är tillhandahållen av Helene Rudinsson

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012