Verner Åkerman 1854-1903
Verner Åkerman i sin ateljé år 1900
Hans fullständiga namn var Bror Morgan Verner Åkerman, född i Göteborg den 1 januari 1854, son till hemmansägare Richard Åkerman och Anna Maria Simmingsköld. Verner började sin karriär som lärling hos G.V. Billqvist i Göteborg innan han träder in på Tekniska Skolan i samma stad. Efter studierna i Göteborg flyttar han till Stockholm där han först går som elev hos K. A. Söderman innan han fortsätter till Konstakademien.
Efter avslutade studier i Stockholm 1886 och med ett 5-årigt stipendium på fickan, begav sig Verner till Paris dit han ankom under sommaren 1888. Han bosätter sig på det som kom att kallas "studenternas stadsända" vid Avenue d'Orléans. Området var en enda stor artistkoloni med stora och små ateljéer, ända nerifrån bottenvåningarna upp till takstolarna. En salig blandning av målare, skulptörer och andra personer med konstnärliga ambitioner.
Verner deltog vid världsutställningen i Paris 1889. Där belönades han med bronsmedalj för skulpturen "Vårfrost". Han stannade och arbetade i Paris fram till 1894, med ett kort avbrott för vintern 1890-91 då han befann sig i Italien för avtäckandet av väggreliefen "Madonnan". 1895 belönades han med guldmedalj för skulpturen "Strandfynd", en skulptur som sedan hamnade på Göteborgs Museum. I Paris skapade han även verken "Fritiof och Ingeborg", "Sensitiva" samt "Psyke" m.fl.
1898 återvänder Verner till Stockholm och bosätter sig först på Stadsgården 18, därefter på Liljansplan. 1902 flyttar han till Väversunda utanför Vadstena där han låtit uppföra en praktfull villa med stor glasveranda. Han kallade sitt hem för "Mio Nido" (Mitt Näste) och skrev också en enkel visa med samma namn. I Sverige föddes bl.a. skulpturerna "Mälardrottningen", "Sängen", bronsfigurerna "Sorg", Glädje", "Kärlek" och "Hat" tillsammans med ett antal porträttbyster. 1898 köptes flera av hans figurer in och placerades i det då nybyggda Operahusets vestibul.
Även om Verner var puckelrygg och inte kunde förflytta sig utan kryckor, så hade han en stark viljekraft och lät inte detta handikapp hindra honom i skapandet av skulpturer, porträttbyster och medaljonger. Han avled i sitt hem den 6 februari 1903, endast 49 år gammal.
"Mio Nido i äppelblom, det är hvarom jag bad uti drömmen och bäddas om med små rosor och blad. Gamla ekar de stå på vakt, skydda nästet mot sol. Hvita björkar i all sin prakt, stänga vinden från pol. Vestanvindens ljumma fläkt spela fritt i mitt bo. Mio Nido där jag trifs bäst och för alltid har ro".

Väggreliefen "Mälardrottningen"

Relief "Madonna"

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012