Jie Gantofta 1942-1992

Företaget grundades av John Evert ”Jie” Johnson i Helsingborg 1942. De tillverkade små artiklar i trä som ofta kompletterades med glas eller keramik och till sin hjälp hade han möbelsnickaren Hugo Karlsson. Egentligen en bisyssla för Jie eftersom han då arbetade som dekoratör för Boréus. Företaget växte och 1944 flyttade Jie verksamheten till Gantofta där det fanns lokaler som lämpade sig för hans produktion. Vid denna tid var det fortfarande träsaker som tillverkades, men 1952 startade han egen produktion av keramik, ugn hade han redan. Jie hade redan köpt rågods från andra mindre tillverkare som han glaserade och brände, dessutom brände han också en del glasmålningar. Tillverkningen var från början väldigt hantverksmässig men snart började han även gjuta gods med stapelgjutning.
Det mesta som tillverkades var frihandsdekorerat hushållsgods. En mycket duktig mönstertecknare var Ella Bergstrand, men det fanns naturligtvis andra som också bidrog med mönster. Metoden som användes kallades överglasyrmålning och det som tillverkades var i fajans (även kallat fattigmansporslin).
Reklambild för Jie 1969 - Aimo Nietosvuori
Senare på 50-talet då handmålning blev för dyrt, började de med silkscreentryck. Det blev då enklare att lägga färg på sina ställen genom att använda underglasyrfärger. Det var ungefär som att måla i en målarbok. Fram till dess hade Jie själv skapat föremålen, men snart kom det formgivare till företaget med egna modeller, framförallt i stengods. Kerstin Biuw och Elsi Söderberg var de första med helt egna modeller. En del av dem drejades av anställd handdrejare.
Träartiklarna var fortfarande viktiga för Jie, till och med livsviktiga under den period när försäljningen av Anita Nylunds produkter sjönk. Tillverkningen av träartiklar fortsatte sedan ända fram till mitten av 80-talet.
Elsi Bourelius var den första formgivaren som kom med prydnadsföremål. Hon gjorde företrädesvis kvinnliga figurer. Den populäraste var Skånetösen som tillverkades i 5 olika storlekar, med ett flertal olika glasyrer och fanns med i katalogerna ända fram till konkursen 1992.
Jag Aimo Nietosvuori, kom till Jie 1967. Tidigare var jag stortillverkare av ljuslyktor för värmeljus med egen verkstad i Västerås. Under min tid hos Jie lanserade jag en helt ny produkt på den svenska marknaden, nämligen väggtavlor. De skulle visa sig bli Jie's mest sålda artikel. Totalt skapade jag ca 1300 produkter för Jie Gantofta. 
Det kom även andra formgivare till Jie med nya och annorlunda modeller, däribland väggtavlor. Annika Kihlman var en av dem. Andra som kom var ett värmländskt par, Solveig och Siegfrid Uelzhöfer, med Solsig i Lysvik som gemensam signatur. Paret skiljdes men Solveig stannade kvar och fortsatte att ta fram nya modeller.
Maria Ericson med sina hundfigurer i stengods, kom till Jie i början av 1970-talet. Hon gjorde ett stort antal hund- och raskattfigurer som blev mycket populära. Hon gjorde även en serie utrotningshotade djur för WWF, något som även uppmärksammades internationellt. 
Edith Risberg kom till Jie i mitten av 1970-talet. Hon designade i första hand blomkrukor och vaser, men senare även olika figurer i speciella stilarter. Hon var mycket produktiv under sina 10 år hos Jie. 1980 anställdes Bengt Nilsson, först och främst för att sköta företagets reklam. Men han gjorde även tavlor, burleska troll och andra roliga figurer. Tyvärr dog Bengt redan 1985.
Jie byggde en ny lagerbyggnad som en fortsättning på den befintliga byggnaden, och bara ett par år senare ytterligare en lagerbyggnad. Han köpte nya större ugnar eftersom produktvolymen bara växte och han anställde också fler medarbetare. Det fanns många andra formgivare som också provade lyckan hos Jie, men utan större framgång. Jies son Staffan Johnson, flyttade till Gantofta för att arbeta som formgivare. Han hade redan i sin ungdom skapat ett antal mönster för Jie och nu skapade han fler mönster för tavlor.
Den sista av Jie´s alla formgivare var Eva Jarenskog. Hon började redan i mitten av 1980-talet att göra sina figurer. Först små fina babyfigurer, men senare också en hel del andra figurer bl.a. jultomtar och trollfigurer. Jie har under sin totala verksamhetstid haft ca 50 olika formgivare, en del med större framgång, andra gjorde bara ett fåtal figurer utan större framgång. Jie Gantofta firade 50-års jubileum 1992, följt av en personalfest senare på höstkanten. Samma år gick företaget i konkurs, närmare bestämt i december. Och så var den fantastiska sagan slut.
Efter konkursen köptes firmamärket av andra intressenter och tillverkningen förlades utomlands, det mesta i Portugal. De Portugaltillverkade produkterna som sedan kom ut på marknaden, räknades inte som några riktiga Jie-produkter, trots sina stämplar och etiketter.

Tiden efter konkursen 1992
AB Jie Johnson (det officiella namnet på firman) gick i konkurs i december 1992 och en 50-årig epok gick i graven. Den nya firman heter AB Jie Keramik, men har egentligen inget med Jie att göra, annat än firmamärket. De nya ägarna insåg ganska tidigt att de måste flytta tillverkningen till låglöneländer och Portugal låg då närmast. (Firman i Gantofta har dessutom sålts vidare till någon i Linköping som var intresserad av firmamärket.) De fortsatte använda Jies firmamärke i akt och mening att vilseleda folk. Visserligen fortsatte en viss tillverkning i Gantofta efter konkursen, men då i mycket begränsat omfattning. Slutligen hamnade all tillverkning utomlands.
Falsk
Falsk
Äkta
De nya ägarna märkte godset med falska etiketter och stämplar och förklarade sig med att det var svensk formgivning. Man kan lätt se hur amatörmässigt de är gjorda om man jämför med hur originalen såg ut då det ursprungliga AB Jie Johnson existerade. Allmänheten tittar inte så noggrant på sådant, det liknar ju Jies märke och då är man nöjd. Står det Jie-keramik design på det lilla märket, då är det import. Många blir nog arga när man påpekar detta, de har ju blivit lurade av Jie-Keramik AB.
Även den inpressade logon ändrades så det är rätt enkelt att se vad som kommer från AB Jie Johnson. Till höger ses två exempel på falska Jie loggor samt den äkta. Stämplar med tryckfärg kom också efter konkursen. Det blev enklare så men är ingen garanti att AB Jie Johnson i Gantofta har tillverkat varan. Varorna stämplades först när allt redan var färdigt och vad garanterar sådant stämpling, egentligen ingenting.
Falsk
Falsk
Äkta
Falsk stämpel
Det blev så med all import till slut, enkelt för tillverkaren att kunna sätta dit vilken firmastämpel som helst och sedan sälja vidare till andra. Så man skall inte lita på alla stämplar och etiketter. Förklaringen att det handlade om Svensk formgivning gör inte sakerna Svensktillverkade. Sedan 1995 har ingenting tillverkats i Sverige, även om försäljningen fortsatte. Och som sagt, inte hjälper det med stämplar och etiketter, de är ändå inte svensktillverkade. Därför finns inte föremålen från januari 1993 och framåt dokumenterade här.
Det är kanske något starkt att kalla alla dessa märken och etiketter för falska, men när man jämför med originalen så blir de ju falska, allt gjort i avsikt att lura allmänheten att tro att det handlar om samma firma. De på sin tid så populära Disney figurerna var inte heller svensk tillverkade. Det sattes visserligen ihop en del i Sverige, men delarna var ju inte ens av keramik utan konstmaterial, målade med lackfärger. Det visar hur förljuget allt egentligen var och vad man som konsument och samlare bör känna till för att inte bli lurad.
Jag har försökt finna skiljelinje mellan vad som är ”äkta Jie” och vad som kom därefter. Det är inte helt enkelt för mig heller. En del av mina produkter tillverkades i Gantofta efter konkursen, med mitt tillstånd, men jag räknar dem ändå inte till det gamla genuina Jie. De nya modellerna jag gjorde till AB Jie-keramik hör inte heller dit. Visserligen var en del tillverkade i Gantofta från början, men under ny regim som egentligen inte kunde något alls om keramik, vilket också var en bidragande orsak till att produktionen flyttades utomlands.
Jag hade min privata ateljé i fabrikens lokaler efter konkursen, men till slut kunde jag inte alls samarbeta med de nya ägarna, så dumt som allting blev till slut. När en ekonom försöker leka keramisk tekniker kan det inte bli annat än galet. Det räcker inte alltid med akademisk utbildning, för så enkelt är det inte att kunna tekniken. Jag hade ändå över 40 års erfarenhet bakom mig.
Framöver har jag för avsikt att presentera mer historiska uppgifter om företaget. Jag har redan skrivit ca 60 sidor med hjälp av det material jag samlat in. Detta kommer sedan att kompletteras med bilder av produkter och annat från de ca 4000 bilder som finns i mitt arkiv.

Aimo Nietosvuori

Formgivare, dekoratörer och konstnärer hos Jie Johnsson
Addin, Curt Eberlein, Kirsten Jensen, Christian Nietosvuori, Aimo Skram Dyblie, Eli
1966-1967 1971-1973 Ingen uppgift 1967-1992 1992 innan KK
Andersson, Gun Engqvist, Erik Johansson, Hannes Nilsson, Bengt Solsieg
Ingen uppgift 1966-1968 1960-talet 1980-1985 1973-1980
Andersson, Gun-Britt  Ericsson, Maria Johnson, J.E. Nilsson, Kurt Ström, Carsten
Ingen uppgift 1974-1984 1942-1992 1950-talet ? 1966
Bergentoft, Ingrid Forsby, Ingrid Johnson, Signe Nylund, Anita Sundgren, Bengt
1992 tidigt 50-tal 1970-talet 1956-1964 1965-1970 ca
Bergstrand, Ella Frisk, Jan Johnson, Staffan Nömtak, Ann Söderberg, Elsa
Ingen uppgift 1985-1995 1960-talet Ingen uppgift 1960–1968
Biuw, Kersti Gaber, Hans Jönsson, Brita  Peters, Daniella Tapper, Gullvi
1962-1963 1965-1968 1971 ? 1984 efter 1970-talet
Blomberg, Berit Geduschaft, Walerie Kihlman, Annika Rasmussen, Mery Tegnborg-Citron, Gabi
Ingen uppgift 1981 1971-1975 Ingen uppgift 1972-1974
Bourelius, Elsi Gunnarsson Kontny, Anja Reimhult, Erik Truedsson, Folke
1965-1973 1992 1960-talet 1967–1968 1950-talet ?
Bourelius, Margaretha Gustav VI Adolf Larsson, Lisa Risberg, Edith Tykessen, Marianne
Ingen uppgift 1985 1990-1992 1975-1986 Ingen uppgift
Bro, Eric Hagman, Ragnar Levasque, Marythe Roos, Ann Uelzhöfer, Solveig
1950-talet 1964 1982 Ingen uppgift 1982-1989
Bäckström, Ebba Ihren, Nina Lindahl, Gunilla Rosendahl, Nan Winblad, Ulla
1969 1976 1988 Ingen uppgift 1952-1953 
Carlson, Stig Jarenskog, Ewa Marstrand, Sys Rosenkvist, Henning Örn, Mait
1960-talets slut 1985-1992 1967-1968 efter 1960-talet 1971-1974
Handdrejare Egon Larsson, Henning Rosenkvist och Bengt Sundgren.

Exempel på Stämplar, Etiketter och Signaturer från Jie Johnsson

Fabriksstämpel Fabriksstämpel Fabriksstämpel Fabriksstämpel Fabriksstämpel
Aimo Nietosvuori Sys Marstrand Solveig o Siegfrid Uelzhöfer Anita Nylund Bengt Nilsson
Eva Jarenskog Janne Frisk Bengt Nilsson Maria Ericsson Staffan Johnsson
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012