Gino Manca 1920-1985
Giovanni "Gino" Luigi Manca, född på Sardinien i Italien den 4 juni 1920, gjorde sig känd på 1960-talet då hans skulpturer i form av negresser gjorde entré i de Svenska hemmen. Skulpturerna var ofta i form av väggansikten men förekom också som byster och hela figuriner. Han utbildade sig till skulptör i Milano och efter andra världskrigets slut flyttade han till Norge där han fick sitt första uppdrag i samband med kung Haakons 50:års jubileum som monark.
Gino Manca flyttade till Sverige 1965 och det var här han slog igenom med sina svarta gipsfiguriner. Han gjorde dessutom formar som användes för gjutning av betong och cementskulpturer. Dessa formar såldes sedan till företag som sysslade med trädgårdskonst. Gino gjorde själv aldrig några sådana skulpturer. Ginos konst finns representerad på flera platser i Sverige och då främst i offentlig miljö. Han avled i Norrköping den 7 januari 1985.

Tyvärr tillverkades gipsfigurer i Ginos namn efter hans död. Gummiformarna som då användes var slitna vilket resulterade i att föremålen kom att hålla mycket sämre kvalité.
Exempel på figurer av Gino Manca

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012