Lisbeth Jobs

Jobs Keramik och Textil 1931-

Lisbet Fridkulla Jobs, keramiker och textilkonstnär, född i Falun den 3 oktober 1910, dotter till musikern Anders Jobs och textilkonstnärinnan Elisabeth Wisén, från 1939 gift med den kände tonsättaren Lille Bror Söderlundh. Under åren 1928-30 studerade Lisbeth på högre Konstindustriella Skolan i Stockholm. 1931 reser hon till Danmark för keramisk utbildning i Cramerska Verkstaden i Köge samt hos Kählers Keramik. Efter studierna etablerar sig Lisbeth som keramiker med egen brännugn i Bergsunds strand i Stockholm. 1934 registrerade hon firma ”Jobs keramik och textil” med försäljning på Norrlandsgatan i Stockholm. Hon fick sitt genombrott på utställningen Gallerie Modern i Stockholm 1935 och på Världsutställningen i Paris 1937 stod hon som representant för en mycket vacker kollektion keramik.
1935 ansluter även systern Gocken Jobs till verkstaden. Hon var född 7 sept 1914 och utbildade sig, liksom sin syster, till keramiker. De kom sedan att följas åt under hela den konstnärliga gärningen. Deras verk ligger ibland så nära varandra form- och motivmässigt att de kan vara svåra att skilja åt för ett otränat öga.
Prunkande naturtroget tecknade blommor är det främsta kännetecknet med dekorerat kakel som specialitet vid sidan av blomstermålade skålar, fat, och krus och frifigurer. Med kakelplattan som utgångspunkt skapade de båda var och en för sig eller i dekorer till privatpersoner och offentliga miljöer. Det största arbetet är en väggdekoration om 600 plattor med blommor i färg på vit botten för HSB-huset på Flemminggatan 41 i Stockholm, som utfördes 1940 av Lisbet och Gocken Jobs tillsammans. 
Gocken Jobs
Från 1940-talet arbetade Lisbet och Gocken Jobs även som textila mönsterformgivare. Det var den begränsade tillgången på glasyr under kriget som gjorde att systrarna började överföra sina prunkande blommor till den textila ytan. Det stora genombrottet som textila formgivare kom 1945 med utställningen När skönheten kom till byn på NK i Stockholm. Mönstren för textil metervara var beställda av NK:s textilkammare och tryckta av Erik Ljungberg i Floda, därefter har Jobs Handtryck  varit den stora producenten av textila mönster av systrarna Jobs. 
Peer Jobs startade Jobs Handtryck 1944 sedan han till en början skurit i linoleum och tryckt på tyg efter systrarnas förlagor innan han övergick till filmtryck. Leksand var då flera av syskonens hemort sedan Lisbet med familj flyttat till Västanvik 1943 och låtit bygga en verkstadslokal med egen brännugn, där hon och systern kunde arbeta. 
Lisbet Jobs avled 1961 och Gocken Jobs avled 1995. Trots framgångarna som textila formgivare såg sig båda som i första hand keramiker. Den konstnärliga kvarlåtenskapen finns på Nationalmuseum.
Hur de signerade sitt gods, finns exempel på här nedan. Vasen t.v. är endast signerad "Jobs".Lisbet signerade vanligtvis bara med ”Jobs”. Före 1935 i versaler oftast följda av punkt, senare i skrivstil – ibland i spegelskrift, naturligt för henne som var vänsterhänt. Gocken oftast med G. Jobs eller hela sitt namn utskrivet.  
Lisbeth Jobs Lisbeth Jobs Gocken Jobs Gocken Jobs Gocken Jobs Lisbeth Jobs

Texten rättad och kompletterad av Christina Mattsson

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012