Georg "Keramik Olle" Hermansson 1915-1988

Olof Georg "Keramik Olle" Hermansson föddes i Nedre Ullerud Värmland den 29 december 1915. Han börjar som keramiker i tvåmansföretaget Hermansson & Lundgren i Karlskoga 1947 och från 1953 driver han företaget ensam. Företagsnamnet ändras då till Olle Keramik och tillverkningen bestod främst av bruks- och prydnadsföremål i lergods.
1960 flyttar Olle till Gränna och fortsätter som keramiker under "nya" namnet Keramik Olle. Han börjar arbeta i stengods och tillverkar vaser, skålar och andra prydnadsföremål. På 1970-talet börjar också sönerna Staffan och Jan-Olof att arbeta i företaget.
Olle Hermansson var en god formgivare och fick ibland uppdrag av andra företag, han har bl.a. formgivit en Eldhund i gjutjärn åt Husqvarna. 1980 går Olle i pension och överlämnar verkstaden till sina båda söner. De driver företaget fram till 1990 då verkstaden läggs ner. Olle Hermansson avlider i Gränna den 7 oktober 1988. Hans föremål signerades "Keramik Olle" eller "OH". Det som gjordes i den gemensamma verkstaden i Karlskoga, signerades "H-L" och "KGA".
Exempel på signaturer

  
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012