Gusztav och Ulla Kraitz
Gusztav Istvan Kraitz, född i Diosgyör Ungern den 30 mars 1926, son till Gustav Kraitz och Erzebet Hirschner. Gusztav påbörjade sin utbildning till keramiker på Konstakademin i Budapest redan i början av 1940-talet, men blir 1944 tillfångatagen och skickad till Ryssland för att där arbeta som krigsfånge i kolgruvorna. Han återkom till Ungern 1951 där han också kunde slutföra sina studier. 1956 flyr han till Sverige via Österrike och hamnar i Stockholm där han öppnar en egen ateljé.
Ulla B. Kraitz, keramiker född i Stockholm den 19 augusti 1936, dotter till Olof Stenqvist och Greta Steen. Ulla utbildades på Konstfack i Stockholm 1954-58 samt under ett år i Spanien med examen 1959. Hon hade sin första utställning i Malaga 1960 och återvände därefter till Stockholm. Ulla saknade egen ateljé och fick efter ett tips kontakt med Gusztav Kraitz som kunde erbjuda henne plats i sin ateljé. De började snart att arbeta tillsammans och 1961 gifte de sig.
Verkstaden låg först i en radhuslänga i Huddinge och deras tidiga produktion bestod främst av bruksföremål. De byggde snart en ugn av Kinesisk karaktär för att kunna bränna mer östasiatiskt, men den visade sig vara en olägenhet för grannarna som började klaga på den kraftiga rökutvecklingen då de brände sina föremål. 1968 lämnade de därför Huddinge och flyttade till Fogdarp i Skåne där de fortfarande bor kvar 2011. Verksamheten går under namnet "Ravinen Design" och tillverkningen består främst av föremål i stengods med stor inspiration från Kinesisk och Asiatisk tillverkning. 

De båda döttrarna Anna och Cecilia har också valt att gå den konstnärliga vägen, Anna som designer och Cecilia som keramiker. Gusztav signerar sina föremål "Gustav Kraitz", Ulla signerar "Ulla Kraitz" och deras gemensamma arbeten signeras bara "Kraitz".
Exempel på signaturer av Ulla och Gusztav Kraitz

  
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012