Sala Kakel- och Keramikfabrik 1904-1932
Carl Hildor Lundgren, fabrikör, född i Badelunda utanför Västerås den 14 september 1870. Redan som barn flyttade han med föräldrarna och två syskon till Sala där fadern ägde en liten 1700-tals gård strax intill Fiskartorget. Fadern som var åkare, hyrde även ut lägenheter på gården de ägde. Som ung började C.H. Lundgren att arbeta som lärling hos en av stadens kakelugnsmakare och 1903 inredde han den fd. smedjan vid Sala hytta och gjorde om den till kakelfabrik. 1904 startades tillverkningen av kakelugnar. 

Carl Hildor Lundgren

Inledningsvis var produktionen ganska blygsam och antalet anställda uppgick endast till ett tiotal personer. Under första världskriget gjorde han sig en smärre förmögenhet då han redan före kriget lyckats köpa upp ett stort lager av glasyrtillsats, troligtvis tenn eller bly, och som under kriget blev en bristvara då import var en omöjlighet. Han sålde av sitt lager till andra keramikfabriker och tjänade stora pengar. 
Verksamheten i Sala skall ha gått utmärkt även om tillverkningen av kakelugnar minskade med tiden. 1924 byggdes fabriken ut med en våning och de startar även tillverkning av prydnadsgods. Sala Kakel och Keramikfabrik hade som mest ett 40-tal personer som arbetade i fabriken, därutöver några få kontorsanställda.
Kakelfabriken 1912 Kakelfabriken efter ombyggnad 1924
Många keramiker vandrade mellan keramikfabrikerna och sökte sig på så vis uppåt. En av de mer namnkunniga ska ha varit Gabriel Burmeister som sökte arbete hos Lundgren omkring 1920, men de valde istället att anställa den blivande svärsonen Olle Forsell, som gifte sig med Lundgrens dotter Anna omkring 1920.
Forsell var av en gammal keramiker/kakelugnsmakarsläkt från Gävle, utbildad i Kalmar och Köpenhamn. Forsellarna dyker upp som kakelugnsmakare lite varstans i Gästrikland i slutet av 1800-talet, de ägde bland annat Nittsjö tillsammans med familjen Sörling. (Sörlings hade ochså en keramikfabrik i Sala i slutet av 1800-talet och var goda vänner med Lundgrens). Olle Forsell blev chef för dekor och modellavdelningen och fungerade som någon slags formgivare. I Firman arbetade även Lundgrens yngste son Nils, han ska ha varit en av Sveriges sista yrkesverksamma Kakelugnsmakare när han dog på 1970-talet.
En sensommardag 1932 ödelades fabriken i en brand. Både byggnad och stora lager keramik gick till spillo. När som bäst Lundgren funderade på fabrikens fortsatta öde, passade Upsala Ekeby på att erbjuda en stor summa pengar för att verksamheten inte skulle återupptas. Lundgren accepterade då detta var ett utmärkt tillfälle för honom att gå i pension. Lundgren ägnade sig sedan åt fastighetsaffärer och köpte och sålde hus i bl.a. Sala, Arboga, Uppsala och Stockholm. Olle Forsell fortsatte som återförsäljare och ombud av Upsala Ekebys produkter. 
Personer vid fabriken
Carl Hildor Lundgren, Olle Forsell (konstnärlig ledare), Lars, Nils och Olof Lundgren, Gösta Eklund, Harry Sjöholm och Selma Lundvik (dekoratör) m.fl.
Del av priskurant och annons från företaget - tyvärr är bilderna i låg kvalité

Textunderlag och bilder: Joel Hanborg

Fotnot: En fabrik som gick under namnet "Sala Nya Kakelfabrik" finns omnämnd i dagspressen. Denna fabrik skall ha gått i konkurs 1892. Vem som ägde den eller när den grundades har inte gått att utreda. Det kan ha varit Sörlings fabrik, tidpunkten passar väl in i sammanhanget. Eftersom Sörling och Lundgren var goda vänner, kan det i så fall ha varit där Lundgren gick i lära. Detta är dock bara spekulationer.
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012