Skottorps Stengods 1970-

Historien om Skottorps Stengods startar redan i mitten av 1950-talet då paret Walldén bildar Gammelgårdens Konsthantverk i Skottorp. Syftet var då att ägna sig åt sommarförsäljning av hemslöjd och konsthantverk. 
År 1970 startades även ett mindre krukmakeri i byggnaden, "Gammelgårdens Stengods" som drevs av sönerna Åke och Anders Walldén. Leran hämtades från stranden i Skummeslöv och den mörkbruna, mörkblå eller beige glasyren som användes var egentillverkad. 1883 flyttas verksamheten till nya lokaler i Skottorp och namnet på företaget ändras samtidigt till Skottorps Stengods, med tillverkning och butik i samma byggnad. 
Tillverkningen i Skottorp består främst av vanligt hushålls- och prydnadsgods som t.ex. kannor, tårtfat, ljusstakar, burkar, oljelampor, ljuslyktor, väggklockor och fat. De gör även en del unika föremål. De tidiga föremålen stämplades "Gammelgården Stengods" och signerades ibland också med ett ett "W". Från 1983 stämplas alla föremål med "Skottorp Hantverk Stengods" i en cirkel samt ett "W" eller "Walldén". 
Värt att notera: Gammelgårdens Stengods i Skottorp, har inget samband med den keramiktillverkning som bedrevs av Gösta Hansson i Hishult under namnet "Gammelgård".
Exempel på föremål från Skottorps Stengods

                     
Textunderlag och bilder: Skottorps Stengods

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012